Gyerekjóga

A gyermekjóga foglalkozások középpontjában a mozgás áll: dinamikus játékok, nagymozgások és jóga ászanák segítségével biztosítjuk a gyermeki idegrendszer fejlődéséhez, éréséhez szükséges ingereket. Mindezt persze játékos formában, hiszen az órák -életkortól függően- egy mesére vagy témára vannak felfűzve, így ötvözik a drámajátékok, a mozgásfejlesztő foglalkozások és a jóga több ezer éves hagyományának jótékony hatásait.

A gyermekjóga -akárcsak a felnőtt jóga- testi-lelki szinten hat: a gyermekek igényeihez igazított mozgásformák (egyensúlyozások, keresztező mozgások, gurulások, stb.) fejlesztik az idegrendszert, ami a mozgáskoordináció mellett a kognitív képességek fejlődésére is jótékony hatással van. Emellett szerepet kap az érzelmi intelligencia fejlesztése is, a meséken és játékokon keresztül. A gyermekjóga segíti a gyermeket saját magához és másokhoz is kapcsolódni, érzéseit tudatosítani, kifejezni. A relaxálás és a tudatos légzés gyakorlása pedig segíti a gyermeket az iskolai stressz kezelésében, levezetésében.

Csütörtökön 16.30- 17.15 találod ezt a foglalkozást az órarendben.

A gyermekjóga előnyei:

• fejleszti a finommotoros mozgásokat, a nagymozgásokat,

• fejleszti az általános erőnlétet, az immunrendszert,

• elősegíti a társas kapcsolatok fejlődését,

• növeli az öntudatot és önbizalmat,

• önmagunkkal és másokkal szemben is türelemre tanít,

• fejleszti a koncentrációt, megtanít fókuszálni, a jelenben lenni,

• hozzájárul az egészséges test- és énkép kialakulásához.

• Nem kell versenyeken szerepelni, vizsgázni, etalonnak megfelelni. Minden gyerek a saját képességeinek, adottságainak megfelelően halad. Nem „másokhoz képest” fejlődnek, hanem önmagukhoz képest.

 

A gyermekjóga módszertanát egy magyar óvónő fejlesztette ki, aki már tizenéves korától kezdve jógázott, és az abban megtapasztalt felemelő, pozitív élményeket szerette volna a gyermekek számára is élvezhető formában, átadni, megtanítani. Csíki Mariann ezért ötvözte a drámajátékot a jógával, így született meg a Jóga Móka, mint a gyermekjóga módszertana (http://jogamoka.hu/gyermekjoga), amelyet most már több éve oktat is, ezért az országban már számos helyen lehet találkozni képzett gyermekjóga oktatókkal.

A gyermekjóga foglalkozásokat tartja: Dr. Veres Judit

Néhány szóban magamról:

Egész életemben a mindennapjaim szerves része volt a mozgás, gyerekkorom óta versenyszerűen úsztam, majd búvárúsztam. Körülbelül nyolc éve találtam rá a jógára, sokféle stílust kipróbáltam, jelenleg Vinyasa Flow és Iyengar jógát gyakorlok. Másfél éve tanítok felnőtteket, a gyermekjóga oktatóképzést 2017 nyarán végeztem Csíki Mariannál. 2017 szeptembere óta tartok gyermekjóga órákat két jógastúdióban, óvodás és kisiskolás gyerekeknek. Az óráimba igyekszem mindig beépíteni a jóga mellett a mozgásfejlesztői szemléletet, és sokszor látom a gyerekek tudatos és tudattalan visszajelzéseiből, hogy mennyire hasznos megközelítés ez. Jó látni rajtuk a fejlődést mind fizikai, mind lelki szinten, ahogyan egyre ügyesebbé és kiegyensúlyozottabbá válnak óráról órára.

Képzettségek:

200 órás Vinyasa Flow jógaoktatói tanfolyam (Varga Judit, 2016)

Gyermekjóga oktatói tanfolyam (Csíki Mariann, 2017)

Gerincterápia Jógával alaptanfolyam (Bene Máté, 2017)

Gyermekeink Mozgásáért egyesület tagja (2018), egyesületi továbbképzések

 

Bejelentkezés:

veresmoni73@gmail.comTovább az Órarendhez